zondag 14 december 2014

Polyamorie? hoe? wie? wat?

Monogamie versus Polyamorie
Waar zitten de overeenkomsten tussen een goede monogame relatie en een goede polyamoureuze relatie? Elke relatievorm heeft een aantal basisingrediënten nodig om goed te kunnen functioneren. Vertrouwen, respect, communicatie zijn naar mijn mening onmisbaar in elke relatie. Voor een monogame relatie heb je hier maar twee mensen voor nodig, voor een polyamoureuze heb je er drie, vier, vijf...mensen voor nodig? Hoe zit dat nu? Je ziet mensen soms denken en "wie doet 'het' dan met wie"?



Ieder zijn eigen reden
Een polyamoureuze relatie draait om liefde delen met meerdere partners. Af en toe seks met een ander (met goedkeuring van je partner) terwijl je verder een 1 op 1 relatie hebt zouden we dat een open monogame relatie kunnen noemen? Of is zodra er sprake is van seksueel contact met iemand buiten je vaste relatie er al spraken van polyamorie? De zoektocht naar polyamorie begint bij sommige mensen vanuit een hele andere basis. 

Spiritueel
Mensen die zich prettig voelen in een monogame relatie kunnen overrompelt worden door gevoelens van verliefdheid bij een ander. Overtuigd waren ze dat ze hun maatje of zielsverwant hadden gevonden maar tot hun grote verbazing ervaren ze deze band nu ook bij een ander. Dit kan voor sommige mensen een hele spirituele zoektocht worden. Hun basis relatie willen ze niet kwijt en dit levert een innerlijke strijd op waar mensen soms jarenlang mee lopen. Communicatie en het eerlijk delen van je innerlijke gevoelens en angsten is ook in veilige relaties heel lastig. Zeker als we van de ander houden en onze gevoelens botsen met wat wij denken dat goed is voor onze partner. 

Seksueel
Of monogame relaties waar een van de partners bi-seksuele interesses of bdsm interesses ontwikkelt of ontdekt? Soms zijn afspraken en een open  relatievorm hier een uitkomst voor. Maar als deze seksuele contacten hun vrijblijvende en anonieme karakter verliezen en er liefde opbloeit zou een polyamoureuze relatie een oplossing kunnen bieden. Elke partner krijgt hier dan de ruimte om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen of te behouden zonder de ander te verliezen. Voor sommige mensen een teken van echte liefde. De ander niet vast houden maar lief te hebben door los te laten en te laten zijn wie hij of zij is.

Open of gesloten?
Dan is er nog het verschil tussen een open en een gesloten polyamorie relatie. Een gesloten poly relatie is een relatie waar duidelijk de partners zijn aangewezen, de regels, grenzen en dus ook het aantal partners zijn besproken. Een open poly relatie is een relatie waar het concept 'liefde delen' betekent dat verliefd worden op wie dan ook geen bedreiging vormt voor de andere relatie(s). Welke vorm de partners ook kiezen de basis ingrediënten vertrouwen, respect en communicatie zijn hier absoluut onmisbaar.

En wij dan?
Liefde kunnen we dus op vele manieren delen maar wij hebben ontdekt dat wij het beste functioneren in een gesloten poly relatie. De relatie die is ontstaan en de liefde die is gegroeid voor elkaar binnen is iets waar we voor hebben moeten knokken. Acceptatie en begrip is een geschenk dat we van onze directe omgeving hebben mogen ontvangen. In deze fase van ons leven is er geen ruimte voor nog meer partners en koesteren we de unieke relatie die we hebben. Maar wat voor ons werkt hoeft niet voor iedereen te werken en elke (poly)relatie is weer anders.

Communicatie en open dialoog, in plaats van regels, is voor ons de basis van onze relatie. Wij zijn niet elkaars bezit maar zijn dankbaar voor de aanwezigheid van de ander(en) in ons leven. 
Meer weten? Het boek van "Love Unlimited" van Leonie Linssen belicht vele vormen van polyamorie en de geeft handvatten voor mensen die willen werken aan hun (polyamoureuze) relaties of gevoelens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten