vrijdag 5 december 2014

Acceptatie, het mooiste cadeau van 5 december


Waar ben je welkom…?
De decembermaand, een maand die veelal in het teken staat van familie. Vijf december, pakjesavond, de kerstdagen en natuurlijk oud en nieuw. Voor sommige van ons een warme tijd om naar uit te kijken, voor anderen soms ook een verplichting, maar voor mensen in een polyamoureuze relatie ook een zeer complexe tijd. Wie, wat, waar, wanneer? Wie kan er wel mee en wie niet? Moet je je geliefde missen op deze dagen omdat de familie niet op de hoogte is van de relatie? Waar ben je welkom met z’n drieën?

Accepteren
Na een aantal maanden dubbel daten, hij-zij, zij-hij en zij-zij, besloten wij dat onze basis de relatie met z’n drieën is. Maar hoe deel je dat met de familie en wil je dat alle drie delen met de buitenwereld? Door voor ons zelf te definiëren hoe we onze relatie vorm willen geven waren we een stap verder gekomen.  Namelijk het zelf accepteren dat we anders dan anders mogen zijn. De volgende logische stap was het delen met de directe familie. Omdat elke familiesituatie anders is hadden we alle drie een ander idee bij hoe en wanneer we onze families wilden informeren. We hebben elkaar hierin de tijd en de ruimte gegeven.

Pakjesavond
Voor Hem was het heel erg belangrijk om de relatie direct open en eerlijk te delen met zijn familie. Makkelijk was het niet voor zijn ouders maar welkom waren we zeker. Oh zo spannend was het om drie weken later voor het eerst  met z’n drieën pakjesavond te mogen vieren in zijn ouderlijk huis. Volwassenen onder elkaar, echter dat jaar geen gedichten voor elkaar, om daarmee elkaar de ruimte te geven om aan elkaar te wennen.
Drie pakjesavonden verder en voor de derde maal op een rij is mijn lootje getrokken door mijn zwager. Zijn gedicht sluit hij af met deze laatste twee coupletten;

Opgewekt, met energie en passie sta je in het leven,
Niet iedereen is dat gegeven,
Ben zoals je bent, leef zoals je leeft,
Dat is waar Sint het meeste om geeft.

Zullen we tot slot 1 ding afspreken,
Dat volgend jaar je lootje weer bij mij blijft steken?
Vele groeten en ga zo door,
Dan zorgt de Sint hier ook volgend jaar weer voor.


Het mooist cadeau van die avond? Acceptatie door mijn nieuwe schoonfamilie(s)! Of je nu kiest voor een relatie met iemand van het zelfde geslacht, met meerdere liefdes, een andere cultuur of geloof, ik wens dat alle nieuwe relaties het cadeau van acceptatie deze maand mogen ontvangen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten