maandag 12 januari 2015

Lef, durf ik hand in hand in hand door het leven te gaan?

Ontspanning
Na een lange dag schrijven aan een rapport brengt zaterdagavond eindelijk wat ontspanning. We gaan met z'n drieën een hapje eten en naar de film, The Imitation Game.
Met zijn drieën op stap is altijd leuk maar het heeft tijd nodig gehad voor ik daar echt ontspannen van heb kunnen genieten. Als jij, in een duorelatie, met je date over straat loopt doe je dat waarschijnlijk hand in hand of met een arm om elkaar heen. En wij? Gaan wij hand in hand door het leven? Zichtbaar voor de hele wereld?

Verbergen
Er is een periode in onze relatie geweest waar we geen 'aanstoot' wilde geven. Een periode waar we tevreden waren met thuis zijn wie we zijn. Maar als je van elkaar houdt wil je dat niet altijd verbergen. Nadat familie en vrienden op de hoogte waren van onze relatie kwam de volgende stap: de 'rest van de wereld. Met het risico dat 'de rest van de wereld' niet zo positief reageert als onze eigen omgeving. Nu heeft Hij een karaktertrekje dat dat wat makkelijker maakt; hij heeft er minder boodschap aan wat een ander ergens van vindt. Hij was de eerste die met zijn familie, vrienden en ook op zijn werk (een zeer zakelijke omgeving) zijn privé situatie deelde. Wij volgden dat voorbeeld in ons eigen tempo.

Genieten
Zaterdagavond niet hand in hand maar arm in arm slenteren we ontspannen door de stad. Ik kan nu genieten van elkaars gezelschap in het openbaar zonder me opgelaten te voelen. Misschien nog niet altijd en overal maar daar wordt aangewerkt! Ik zal me in een formele setting wat gereserveerder opstellen dan op een zaterdagavond op stap. Dat zegt meer over hoe ik zelf in het leven sta dan dat dat betekend dat ik mijn relatie zou verloochenen. 

Vooruitgang
De film was nog beter dan verwacht. Actie, humor, spanning, emotie echt een aanrader! Als je nog niet bent geweest en wel wilt gaan moet je misschien nu niet verder lezen..
Alan Turing, de man waar de film om draait, is de oervader van de computer. Een briljante man die met zijn team Enigma (cryptografische (de)coderingsmachine) breekt. Van het ontcijferen van Enigma wordt gedacht dat het de tweede wereldoorlog met twee jaar heeft verkort. Alan was homoseksueel en dat was in die tijd in Engeland strafbaar. Na de oorlog wordt Alan veroordeelt tot chemische castratie en pleegt vervolgens zelfmoord. Nu zestig jaar later, na de dood van Alan, kennen we allemaal Tim Cook, homoseksueel en de opvolger van Steve Jobs. Zijn geaardheid staat zijn functie niet in de weg om leiding te geven aan Apple een van de grootste ontwikkelaars van de computer. 

Stil komen we de bioscoopzaal uit, het besef landt dat in zestig jaar tijd er zoveel is veranderd. Hand in hand lopen we naar het café, als maatschappij in zestig jaar zo ver is gekomen dan zal die maatschappij op een bepaald moment ook wel klaar zijn voor ons. Maar dat moment komt er niet als we niet laten zien dat we er zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten